torstai 18. kesäkuuta 2015

Lustossa Metkuilemassa

Viime viikonloppuna 12.-14.6. pidettiin Suomen Metsämuseo Lustossa Metku - Metsäkulttuuripäivät. Viikonlopuille on järjestettävä muuta ohjelmaa kuin metsässä liikkumista työn puolesta ja niinpä lähdin käymään lauantaina Punkaharjulla. Ohjelmassa oli tuolloin muun muassa moottorisahauksen SM-kilpailut, ja koska itse olen vain kerran eläessäni kokeillut moottorisahaa (huonolla menestyksellä, en saanut sitä edes käyntiin) niin ajattelin, että ammattilaisten seuraaminen saattaisi olla hauskaa.

Luston kohdille saavuttuani huomasin, etten todellakaan ollut ainoa Metkuille menijä, sillä auto piti jättää puolen kilometrin päähän tapahtumapaikasta. Kävelysuunnasta ei voinut erehtyä, sillä moottorisahan pärinä kuului jo autolle asti.  Heti alkuun pääsinkin ihastelemaan moottorisahaveistoa, siinä syntyi näppärästi niin karhu kuin metsokin.
Koneita tuli seuraavaksikin vastaan, sillä esillä oli traktoreita eri vuosikymmeniltä. Uusiakin koneita olisi ilmeisesti ollut esillä, mutta ne jätin suosiolla väliin.Moottorisahan pärinä ohjasi minut edelleen moottorisahakeräilijöiden kansainväliseen kokoontumiseen, jossa sahattiin jos minkälaisilla sahoilla. Pärinä oli kova, puru lensi ja katku tuntui sieraimissa. Kävin ihmettelemässä esillä olleita sahoja ja totesin, ettei minusta olisi niiden käyttäjäksi - ei edes kaverin kanssa.

Pärinäkierros jatkui kun siirryin seuraamaan moottorisahauksen SM-kilpailua. Kilpailu koostuu viidestä osiosta, joita ovat puun tarkkuuskaato, teräketjun vaihto, alta-päältäsahaus, tarkkuuskatkaisu ja karsinta. Itse näin tarkkuuskatkaisua, puun tarkkuuskaatoa ja lopuksi myös huikean oksien karsinnan. 

Tarkkuussahausta.

Ja sitten on tuomariston vuoro mitata jälki.

Moottorisahauksen SM-kilpailuiden viimeinen tehtävä oli oksien karsinta.


Näissä kisoissa mitataan aikaa ja lasketaan millejä ja kilpailu eteni antaumuksella ja vakavuudella. Palkintojen jakokin näyttää kuvan perusteella hyvin vakavalta tilanteelta, mutta kyllähän siellä huumoriakin oli ilmassa.

Voittajakolmikon harras hetki.


Huumori kukki myös laavulla, heti Sannin ja Marleenan lauttakahvilan vieressä, kun Kairan kulkijat Kai Laitinen ja Heikki Rantanen tarinoivat ja lauloivat. Juttua piisasi päivän aikana useampaankin otteeseen, joten jokainen Metku-päivän kävijä pääsi kuuntelemaan jutustelua.Metsämuseon puolella kolusin Vanhan savotan ja törmäsin siellä vanhoihin Savukosken tuttuihin Nuortin konesavottaan sekä Saparosokan kämppään. Opin myös uutta uittosanastoa ja kertasin vanhaa. Koneajan puolella tulivat vastaan erilaiset metsäkoneet sekä Metsähallituksen Hiace, jolla on ajettu kunnioitettavat 335 476 kilometriä. Pakkohan siitä oli kuva ottaa.Ja näinhän minä niitä tukkijätkiäkin, tietysti lauttakahvilan vieressä! Seuraavan kerran Metku - Metsäkulttuuripäivät järjestetään Lustossa vuonna 2017. Jos tuolloin liikutte Punkaharjun suunnalla, niin menkäähän katsomaan mitä kaikkea metsäkulttuuri on.

- Piritta