keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Metsien elukat

Nykyisen metsäteollisuuden suurimpia investointeja ovat paperikoneet, joiden hankkimista yhtiöt miettivät pitkään. Nyt esittelemme vanhanajan paperikoneen; parkkauspukin, jota myös elukaksi kutsutaan.

Paperinvalmistukseen menevät pöllit ja sullit parkattiin jo metsässä, jotta niistä saatiin puhtaan valkoista paperia. Parkattu puu kuivui nopeasti eikä siihen ehtinyt iskeä sienitaudit eikä sinistyminen. Parkattu puu myös kellui paremmin uitossa.


Pukki eli elukka lienee saanut nimensä siitä, että se muistuttaa omilla jaloillaan seisovaa olentoa, jonka jalkojen yläpäät muistuttavat pukin sarvia. Inventoidessani erehdyin itsekin luulemaan metsän takaa näkyvää pukkia usein poroksi tai hirveksi.


 Vanhimmissa pukeissa jalat on kiinnitetty pukin selkään huolellisilla salvoksilla.


Salvokset on tehty siten, että jalat ahtautuvat pukin selkäosaan parkattavan puun painosta, eikä kiinnitykseen tarvittu nauloja.


Myöhemmissä pukeissa jalat on kiinnitetty nauloilla ja pukkien muotoilu on käynyt huolimattomaksi.


Pukin selän alaosaan on tehty hahlo, jotta parkattava puu pysyisi paikallaan. Yläosassa puun liikkumista estivät pukin sarvet. 


 Pukit katoavat hitaasti luontoon. Jalat lyhenevät ja selkä painuu ensiksi alaosaltaan turpeeseen.


 Savotan päätteeksi tukkijätkä on jättänyt puiden mittauksessa käytetyn mittakepin pukin päälle. Mittakepin suureet olivat jalkoja ja tuumia.


Nämä kaksoset oli tuotu kämpän pihaan odottamaan seuraavaa savottaa ja odottavat sitä siellä vieläkin.  


 Posiolaiseen parkkauspukkiin on keksitty uusiokäyttöä. Tikka on perustanut kävynkuorimisahjonsa pukin toiseen korvaan. Puiden parkkausperinnettä on myös elvytetty. Taivalkoskella on järjestetty pöllin parkkuun maailmanmestaruuskisoja vuodesta 2010 lähtien.


- Taisto