perjantai 17. lokakuuta 2014

Näetkö puita metsältä?


Kuvakelo, mahdollinen seitapuu

Niesalompolossa suoalueiden keskellä on hiekkapohjainen mäntykangas. Kankaan reunassa on kumollaan kelopuu, jonka molempiin kylkiin on lyöty suuret pilkat. Puun mukana ovat kaatuneet pilkkoihin kaiverretut veikeäilmeiset ihmishahmot, joista toinen vaikuttaa esittävän miestä, toinen naista. Puu on kasvattanut kuortaan osittain kaiverrusten päälle. Lähistöllä on elävä mänty, jonka kylkeen noin 1.5 metrin korkeuteen on lyöty kaksi pientä puutappia. Tällaisiin konttipuihin on nostettu eväät suojaan eläimiltä ja päivänpaisteelta. Myös porojen lypsykaarteiden lähelle vastaavia on tehty maidon säilytystä varten.
Siepin Pekan taikamänty

Kolarin Venejärven itäpuolella tienposkessa on katkennut kelopuu. Seitsenhaarainen katkennut latvaosa makaa tyven takana. Puu tunnetaan Siepin Pekan taikamäntynä. Paikallisen parantajan kerrotaan hakeneen puulta vastauksia ja tehneen taikojaan kookkaan männyn luona. Puun kerrotaan katkenneen kovassa myrskyssä vuonna 1977, päivälleen 50 vuotta Siepin Pekan kuoleman jälkeen.
Rauhoitettu mänty

Joitakin satoja metrejä Siepin Pekan taikamännystä etelään on rauhoitettu mänty, jonka sanotaan olevan Länsi-Lapin hoitoalueen suurin puu kuutiomäärältään mitattuna. Jyhkeää puuta katsoessa ei tule mielenkään epäillä asiaa. Metsäkaartilaiset ovat sota-aikaan käyttäneet puuta ”postilaatikkonaan”, jättäen puun koloihin viestejä toisilleen. Puun kokoa ihmettelemässä informantti Veli Vaattovaara ja arkeologian opiskelija Jussi Kivioja. 
Heinäntekijöiden merkkipuu

Kolarin eteläosassa on soiden reunustama huomattavan jyrkkärinteinen kivikumpare, jonka lakialue on kivikkoisista rinteistä huolimatta varsin tasainen. Kumpareen päältä aukeaa komeat maisemat ympäristöön ja viereiselle suolle, josta voi löytää heinäsuovien pohjia  ja niittylato ajalta, jolloin suota käytettiin heinäniittynä. Heinäntekijät ovat kavunneet myös kumpareen laelle ja kaivertaneet aitiopaikalla sijaitsevaan mäntyyn vuosiluvun 1937 alle nimikirjaimensa.

- Team Kolari