tiistai 29. huhtikuuta 2014

Rajatietoa ja sukututkimusta

Kevät on arkeologille kiireistä aikaa ja blogin päivityskin on jäänyt vähemmälle kesän töitä valmistellessa. Itse olen pakertanut viime ajat raportin kimpussa ja muut ovat valmistelleet aineistoja ja laitteita ensi viikolla aloittaville arkeologeillemme. Metsähallituksen vierailijahuonekin muuttui päiväksi latausasemaksi, kun kymmenen maastolaitetta heräteltiin talviunesta.
 

Kyllä näiden koneiden lataamiseen ainakin muutama tuulivoimala tarvitaan. ;-D

Laitteiden huollon lisäksi on viime viikkoina hankittu Kansallisarkistosta vanhaa kartta-aineistoa inventointialueista. Kovalevyllä odottavat asemointia 166 metsätalouskarttaa, joista löytyy tietoja niittyladoista, uittoväylistä, kruununmetsätorpista ja rajamerkeistä. Metsätalouskarttojen lisäksi arkistosta löytyi erittäin mielenkiintoinen karttasarja Suomen ja Venäjän rajasta vuodelta 1827. Karttoihin on piirretty rajakivien lisäksi polut ja tiet. Suomussalmen kartoista löytyy kaksi tietä, joihin on kauniilla käsialalla kirjoitettu "Väg från Finland till Kemi och Archangel" ja "Vinter väg". Siellähän se Vienan reitti taas menee.


Wiangijärvi ja sen yläpuolelle on merkitty kaksi tietä, joista toinen on talvitie.

Vielä lopuksi on mainittava omituinen yhteensattuma. Sain nimittäin äskettäin tietää, että projektimme tutkima Isoautio-niminen 1600-luvun asuinpaikka onkin osa mieheni sukusaagaa. Mitähän paikalla asunut Matts Hyry ajattelisi, jos tietäisi, että olemme tonkineet hänen torppansa uunia ja että siitä on kirjoitettu lehdissä asti? Tai että hänen asuinpaikkansa on nykyään muinaisjäännös? Nyt kun olen itsekin päätynyt osaksi tätä tarinaa, niin täytyy kesällä käydä katsomassa paikkaa uusin silmin. Ehkäpä sukunsa nuorinkin, joka tällä hetkellä odottaa malttamattomana pinkkiä Hello Kitty -ilmapalloaan, täytyy ottaa mukaan.
 
- Hanna