torstai 12. joulukuuta 2013

Joulupukintie

Kaikki tietävät, että Joulupukki asuu Korvatunturilla. Joulupukkitieteen harrastajana olen kuitenkin alkanut aprikoida, että onkohan näin ollut aina? Niinpä viime kesänä jouduinkin tunnekuohun valtaan Kemiönsaaren Skinnarvikissä, jossa törmäsin useisiin Joulupukkiin liittyviin kulttuuriperintökohteisiin. 

Ensinnäkin näyttää siltä, että Joulupukki on asunut kivikaudella Etelä-Suomessa ja nimenomaan Skinnarvikissä. Näin on pakko päätellä, sillä siellä on Joulupukintie, joka kulkee kivikauden asuinpaikan läpi. Kuka muukaan siellä olisi voinut asustella kuin Joulupukki?

Joulupukin varhaisia asuinsijoja Joulupukintien varressa. Paikalta on löydetty mm. kvartsi-iskoksia, joista on kivikaudella valmistettu myös joululahjaesineitä.


Toisekseen hieman tuosta asuinpaikasta etelään on hiilimiilun jäännös, joten näyttää siltä, että Joulupukki on valmistanut hiiltäkin. No se on luonnollista, sillä tarvitsevathan tontut rutkasti hiiltä pajaansa, jossa takovat kaikenlaisia tarvekaluja lahjasäkkeihin.


Hiilenvalmistus on paikalla ollut valtavaa. Vielä nykyäänkin tonttujen muinaisesta hiilenvalmistusmiilusta on nähtävissä laaja kumpare Joulupukintien varressa. Mitä, onko tuo puna-asuinen miilun päällä tonttu vai itse Joulupukki!

Niin ja olihan siinä miilun vieressä kivisen uunin jäännöskin. Ilmiselvästi pajan paikka.

Tonttujen pajasta on jäljellä kivisen uunin jäännös ja sitä ympäröivää pajarakennetta, joka erottuu kumpareena.

Jossain vaiheessa Joulupukki on kuitenkin vaihtanut asemapaikkansa Korvatunturille syystä, jota emme vielä tiedä. Muutto on kuitenkin tapahtunut joskus kivikauden jälkeen. Ikävä kyllä tämän tarkempaa ajankohtaa on vielä mahdotonta sanoa, mutta luulisin, että Joulupukin eriaikaisia asuinsijoja tulee jatkossa löytymään muualtakin Suomesta. Joulupukkitiede on tieteenalana vielä kovin nuori, joten ajan karttuessa myös tietämyksemme tulee lisääntymään. Pitäkää silmät auki, kun liikutte metsissä!

Tonttuterveisin, Jouni