perjantai 4. lokakuuta 2013

Vanhalla kirkkotiellä vaarojen maisemissa

Nyt kun kesän maastokausi on jo melko vähissä, on hauska muistella myös aiempia mieleen painuneita retkiä inventointiprojektimme alkuvaiheilta. Yksi sellainen on Lieksan Siikavaarasta Ruunaan reitin varteen kulkeneen vanhan kirkkotien kartoitus. Aivan ensimmäisenä inventointipäivänämme Lieksan suunnalla kesällä 2010 kävimme haastattelemassa Siikavaaran laella asuvia noin 80 -vuotiaita Oinosen veljeksiä. He olivat asuneet paikalla koko ikänsä ja tunsivat metsät kuin omat taskunsa. Saimme kuulla heiltä mm. partisaanien liikkeistä Särkkävaaran suunnalla sota-aikana. Siellä oli kuulemma ollut iso joukko leiriytyneenä. Veljekset muistelivat kuinka tuolloin, pikkupoikina, oli jännää kun ei koskaan tiennyt kuka onkimatkalla saattoi tulla vastaan. He kertoivat myös muinaisesta kirkkotiestä, joka oli kulkenut Siikavaaran kautta Pudasjärven rantaan Pudasluhdan tienoille, josta jatkettiin veneillä Lieksan kirkolle. Samaa reittiä kuljetettiin myös vainajat kirkkomaan multiin ja Kirkkotien varressa tehtiin puihin vainajien muistoksi kaiverruksia. Veljekset osoittivat meille kartasta kaksi paikkaa, joista kaiverruksia vielä voisi löytyä.

Suurin toivein lähdimme maastoon ja koitimme seurata karttaan merkityn kirkkotien linjaa maastossa, jossa se erottui enää paikoin jonkinlaisena umpeenkasvaneena urana. Alueen nykyinen puusto oli pääasiassa muutaman kymmenen vuoden ikäistä metsää, joten alueella ei ollut juuri muita vanhoja puita kuin keloja. Niitä tietysti tarkkailimme erityisesti, sillä niissä saattaisi olla säilyneenä kaiverruksia. Lopulta saavuimme Rekikankaalla niille paikkeille, missä karsikkopuita piti oleman. Pienen etsiskelyn jälkeen löysimme maahan kellahtaneen paksun kelon, jonka kyljessä oli useita kaiverruksia. Osa niistä oli kasvanut aikanaan jo puun sisään ja osaa oli lahoaminenkin alkanut hajottaa. Löysimme paikalta myös toisen kaatuneen puun, jossa oli vastaavia kaiverruksia. Niistä ei pystynyt hahmottamaan mitään selviä vuosilukuja, mutta yksittäisinä numeroina oli mm. nolla ja muutama kahdeksikko sekä numero 19 ja rasti.Vanhan kirkkotien katoavaa linjausta ja karsikkopuu Lieksan Rekivaarassa kesällä 2010.


Heikosti erottuvia kaiverruksia kaatuneen kelon kyljessä.


Toisen karsikkopuun kaiverruksia.

Karsikkopaikka oli löytynyt. Ehkä viimeisinä hetkinään, sillä se lienee ollut enää vain Siikavaaralla asuvien veljesten tiedossa. Toiselta heidän neuvomaltaan paikalta ei enää löytynyt mitään, vaikka kävin siellä kahdesti kulkemassa ristiin rastiin kaikki vanhat puut katsellen. Seurailimme vielä kirkkopolun reittiä Pudasjärven rantaan eräänä toisena päivänä. Se kulki välillä yksityismaiden halki ja välillä valtion mailla. Silloin oli kuuma ja paarmainen päivä.

Jouni