keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Lunta maassa

Kenttätyöt loppuivat juuri sopivasti viime viikkoon, sillä tänä aamuna Suomussalmella oli jo satanut lunta. Extreme-arkeologit toki inventoivat lumessakin, mutta minä kietoudun mielummin vilttiin ja kirjoitan raporttia teemuki kädessä.
Viimeisellä viikolla lähdin Juntusrannan suuntaan Ruhtinansalmen kyläyhdistyksen väen kanssa. He olivat paikantaneet toisen maailmansodan aikaisen venäläisten leirin, josta dokumentoimme 54 korsun pohjaa ja neljä pesäkettä.
Korsun pohja ja kattorakenteesta jäljellä olevia tukipuita.


Myös tässä korsunpohjassa on tukipuita pystyssä.

Jos suunnitelmat toteutuvat, paikasta saattaa tulla lähitulevaisuudessa uusi matkailukohde.

Viime viikolla Vuokki oli esillä Kainuun paikallismediassa, sillä siellä tehtiin mielipiteitä jakava operaatio. Jokeen kaatunut merkkipuu nostettiin ylös ja sijoitettiin sitä varten rakennettuun katokseen. Puuhun on kaiverrettu mm. vuosiluku 1682, jonka aitoutta jotkut ovat epäilleet. Pentti Zetterberg Joensuun Dendrokronologian laboratoriosta kävi ottamassa puusta näytteitä, joiden avulla puun ikä saadaan toivottavasti selville.

Minunkin tieni vei Vuokkiin tarkastamaan kohteita ja kävimme oppaani kanssa katsomassa tuota kuuluisaa puuta vaikka se ei sijaitsekaan valtion maalla.

Vuosiluku ja reikä, josta ajoitusnäyte on porattu.

Loput puusta.

Valtion maalta löytyi sodanaikaiselta puolustuslinjalta tämä "ristinmuotoinen kuoppa".
Talvisodan henkeen oikeanpuoleinen puu oli päättänyt, että kaveria ei jätetä. Vasemmanpuoleinen puu oli lahonnut poikki juurestaan ja pysyi pystyssä vain toisen puun avulla.
Tässä vielä hieman syksyn värejä.
Mukava on menneen kesän kuvia katsella, kun ilmat kylmenevät ja päivät pimenevät. Kokonaisuudessaan varsin onnistunut kesä, josta jäi paljon hyviä muistoja.

Riikka
Vantaa