keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Arkeologit valloittivat Tshekin

Kuten kaikki arkeologit tietävät EAA (European Association of Archaeologists) järjestää joka vuosi konferenssin jossain Euroopan maassa. Siellä on lukuisia eri arkeologian teemoihin liittyviä sessioita, joissa voi esitellä omaa tutkimustaan tai työtään esitelmällä tai posterilla. Tänä vuonna konferenssi pidettiin Tshekissä, Pilsenin kaupungissa. 

Saksalaiset ja tshekkiläiset metsien kulttuuriperintöön erikoistuneet arkeologit olivat järjestäneet session nimeltä Archaeological Sites in Forests - Strategies for their Protection, mikä oli täydellinen paikka KMO kulttuuriperintöinventointi -projektin esittelyyn. Myös Museoviraston SKAIK-projektista oli kaksi esitelmää. 

Sessiossa oli yhteensä 12 esitelmää, ja esitelmän pitäjiä oli Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta, Hollannista, Puolasta, Saksasta ja Tshekistä. Näissä maissa on ollut samantyyppisiä inventointiprojekteja kuin meillä, sekä metsissä sijaitsevien muinaisjäännösten kaivaustutkimuksia. 

Eri maiden tutkijat löysivät työssään paljon samankaltaisuutta, mutta myös erojakin oli. Keski-Euroopassa esimerkiksi eläinten aiheuttamat tuhot muinaisjäännöksille metsäalueilla ovat merkittävät. Kaikissa maissa käytettiin laserkeilausaineistojen pohjalta tehtyjä mallinnoksia kohteiden paikallistamiseen. Joillakin tutkimusryhmillä oli käytössään erityisen tarkkoja aineistoja, joiden avulla voitiin havaita sellaisia muinaisjäännöksiä, joita ei metsässä paljain silmin pystynyt näkemään. Keskustelu oli varsin antoisaa ja oli mukavaa saada laajempaa perspektiiviä omaan työhönsä. 

Metsien kulttuuriperintöön erikoistuneita arkeologeja kuuluu myös työryhmään, jonka nimi on hirviömäinen EAA and EAC Joint Working Group on Farming, Forestry and Rural Land Management. Työryhmä kokoontuu aina EAA:n konferenssin yhteydessä ja eri maiden edustajat kertovat oman maansa/alansa kuulumiset. Työryhmä toimii konferenssin ulkopuolella lähinnä tiedotus- ja yhteistyökanavana. Työryhmä pyrkii ajamaan yhteisiä päämääriä ja esim. vaikuttamaan EU:n lainsäädäntöprosesseihin, niin että maaseudun ja metsien kulttuuriperintö otetaan huomioon. Työryhmä on pian tekemässä oman LinkedIn-sivuston, jossa sen toimintaa voi helposti seurata.

Konferenssin yhteyteen oli järjestetty arkeologien vetämiä retkiä ja päätinkin yhdistää työmatkaan muutamia lomapäiviä. 
Tshekkiläisillä oli useita arkeologisia museoita, joista lähes kaikissa oli opastustekstit valitettavasti ainoastaan tshekin kielellä. Tshekit olivat mielellään myös rakentaneet rekonstruktioita tutkituista kohteista. Tässä on yksi sellainen.

Tämä on neoliittisen talon rekonstruktio Vsestaryssä. http://www.archeoparkvsestary.cz/gb/index.html  Katon rakentamiseen lienee kulunut melko kauan aikaa.

Tämä kuva on Vsestaryn "hautausmaalta". Vasemmalla ns. kumpuhauta.

Tämä kuva on Mikulcicestä. Paikalta on tutkittu varhaiskeskiaikainen linnoitettu asuinpaikka, jossa on sijainnut useita kirkkoja ja noin 2500 hautaa. http://www.masaryk.info/slovanske-hradiste-mikulcice/ Linkistä löytyy kuvia, mutta teksti on vain tshekiksi.

Tässä hieman tummassa kuvassa näkyy kopio Tshekin ehkä kuuluisimmasta arkeologisesta esineestä: Dolni Vestonicen Venuksesta. Se on muodokasta naisfiguuria esittävä patsas, joka löydettiin 30 000 - 25 000 eKr. asutulta asuinpaikalta. Se on yksi maailman vanhimmista keraamisista esineistä.

Tässä näkyy lössikerrostuman seinämä Dolni Vestonicessa. Huomaa seinämän vieressä seisova hollantilainen arkeologi, jonka pituus on 185 cm. Tämä paljastaa kuvan mittasuhteet. Seinämästä voidaan erottaa mm. jääkausien aikaiset kerrostumat. Paleoliittinen asuinpaikka sijaitsee usean kilometrin matkalla kerrostuman päällä.

Kohteita voisi esitellä loputtomiin. Päätän raporttini kuitenkin kuvaan museosta. Paljon lisää kuvia retkistä ja konferenssista löytyy EAA Pilsen -facebook sivustolta.

Reissuterveisin, Riikka