torstai 1. elokuuta 2013

Suomussalmen erikoiset

Kesäloma on takana ja Suomussalmella on palattu sorvin ääreen akut ladattuina. Kohteiden tarkistusvauhti on ollut huima ja vastaan on tullut useita poikkeuksellisen hienoja kohteita.

Alkuviikosta irtolöytökohdetta tarkistettaessa huomio kiinnittyi hieman kauempana erottuvaan hienoon hiekkarantaan. Kävely rannalla paljasti paikan olleen kivikaudenkin ihmisestä oivallinen. Ranta oli täynnä kvartsi-iskoksia ja rannan takaa kaatuneiden puiden juuristosta suorastaan satoi kvartsia. Lisäksi paikalta löytyi palanutta luuta. Poikkeuksellisen runsas kvartsi-iskosten määrä voisi viitata rannan toimineen kvartsiesineiden valmistuspaikkana.

Tämä ranta on ollut suosittu jo kivikaudella.
Kvartsi-iskoksia eli kivikauden jätettä.Joskus myös alueelle hyvin tyypillinen kohdetyyppi pääsee iloisesti yllättämään. Olemme kartoittaneet tähän mennessä jo yli 100 tervahautaa ja tervahautaähkyn merkkejä on ollut ilmassa. Luulin nähneeni jo kaiken, mitä tervahaudoissa on nähtävää, mutta Kuivassalmen kaksi tervahautaa yllättivät. Tervahaudoissa oli vielä jäljellä tervan juoksutukseen tarkoitettu puinen ränni eli piippu.

Tervahaudan kyljestä esiin pistävä ränni eli piippu.

Kohteita kartoittaessa tulee usein mietittyä tarinoita ja ihmisiä kohteiden takana. Kuka soiden ympäröimällä mäntykangaspläntillä on asunut? Onkohan tälläkin hiekkarannalla rakennettu hiekkakakkuja jo tuhansia vuosia sitten? Lisää pohdittavaa tarjosi Pärjänsuon laidassa oleva mänty, jonka kylkeen oli veistetty pilkka, jossa oli päivämäärä 4.8.1918. Allaolevista kirjaimista ei saanut kunnolla selvää, sillä puu oli niistä osan peittänyt. Kukahan päivämäärän oli puuhun kaivertanut ja miksi? Mitä tuona päivänä on tapahtunut? Jotain iloista vai surullista? Edes Google ei ole osannut asiaa selventää.

Mitähän 4.8.1918 on tapahtunut?

Homma jatkuu ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin kohta päästään tarkistamaan muutamia kiinnostavia saarikohteita. Stay tuned!

- Hanna, Suomussalmi