torstai 22. elokuuta 2013

Rajakiviä ja metsästysonneaKarhunmetsästyksen alkaessa 20.8. Sodankylän tiimi oli Pohjois-Sallassa Naruskan-Tuntsan seutuvilla metsästämässä kahta kivilatomusta, joiden arveltiin olevan rajakiviä. Toisen latomuksista oli edellisenä syksynä löytänyt paikallinen suunnittelija ja myös toisesta latomuksesta tieto oli tullut paikalliselta taholta. Samalla löydettiin muutakin päivän teemaan sopivaa.
Kivilatomukset olivat säästyneet hakkuilta tarkkaavaisten metsätyömiesten ansiosta. Ne ovat voineet merkitä lapinkylien rajaa, vaikkakaan näiden kahden tarkoituksesta ei vielä ole tarkkaa tietoa. Sammaleesta päätellen ne eivät ainakaan kovin nuoria ole. 
Sorsatunturin lähellä oleva kivilatomus. Valkoinen kvartsikivi latomuksen päällä on myöhempi lisä.

Ahmatunturin lähellä oleva latomus oli merkitty punaisella nauhalla.

Toista rajakiveä etsiessä törmäsimme omituiseen puurakennelmaan, joka paljastui tarkemman tarkastelun myötä vanhaksi karhunloukuksi. Loukku oli osittain sortunut ja siitä oli pystyssä kaksi lyhyttä pystyriu’uista tehtyä seinämää. Kaatuneita hirsiä ja riukuja makasi epäjärjestyksessä seinien vieressä. Vastaavanlaisia karhunloukkuja on löydetty Pohjois-Sallasta myös Värriön luonnonpuiston alueelta läheltä rajaa.


Karhunloukku

Toinen metsästysaiheinen kohde löytyi noin 600 metriä karhunloukusta alarinteeseen. Kyseessä on saiho, matala hirsinen rakennelma, joka on tehty lihan väliaikaista säilytystä varten. Saihon läheisyys karhunloukkuun viittaisi metsästysonnen olleen myötä ainakin tämän kerran.

Saiho

- Aki ja Siiri, Sodankylä