torstai 29. elokuuta 2013

Lieksa: Syvänviisaudenlahti 13 kohdekuvaus

Kuva 1Kuva 1: Yleiskuva kohteesta suuntaan EWE. Kuvan etualalla voitte nähdä oikealta lähtien: Homo Vatulander -heimon edustajien oleskelutilayritelmän. Hiilistä päätellen tuli on onnistuttu saamaan syttymään jossain vaiheessa. Kalikoiden määrä tulisijan lähistöllä viittaa vähintäänkin äärettömään yritteliäisyyteen. Vasemmalla kuvassa voitte nähdä keittokuopan, jossa on vielä keittoa jäljellä. Inventointi-iskuryhmä Nieminen-Vattulainen ei tosin tohtinut maistaa sitä - olimme juuri syöneet. Viereinen metallinen esine on luultavasti jonkinlainen keittoastia. Astiassa oli hiiliä aseteltuna pohjalle tasaisesti. Näistä hiilistä ei löytynyt haarukan jälkiä eli tiedettävästi hiilet oli todettu syömäkelvottomiksi. Kuvankaunis ranta jatkuu kauemmaksi, mutta oleskelun jälkiä sieltä ei tavattu. Aurinko vain puuttui.


Kuva 2


Kuva 2: Yleiskuva suuntaan WNW. Ranta jatkuu lähes koskemattomana. Tapasimme vain omia jalanjälkiämme.


Kuva 3


Kuva 3: Lähikuva keittokuopasta ja keittoastiasta. Keittoastian päälle on asetettu ritilä, jolla luultavasti on estetty vähäosaisempien kajoaminen arvotavaraan. Taka-alalla näkyy yksi kalikka, jota on yritetty raahata ylös järvestä. Puoliksi onnistunut on puoliksi onnistunut, eikös?


Kuva 4


Kuva 4: Mystinen kääre, joka oli rannan tuntumassa lähellä keittokuoppaa. Potkaisuni jälki näkyy kääreestä oikealla. Mystiset hieroglyfit kääreen pinnalla jäivät mysteeriksi. Esine on otettu talteen ja lähetetty hieroglyfologistille tulkittavaksi.


Kuva 5


Kuva 5: Kuvasta 1 vastakkaiseen suuntaan tapasimme kivistä rakennetun kiukaan. Kiukaan vieressä oli vasta tai vihta - kuvassa vasemmalla. Emme tavanneet paikalla oleilleen heimon edustajia, joten emme päässeet yksimieliseen päätökseen esineen nimestä. Väittely jatkuu yhä. Luultavasti tässä on yritetty rakentaa saunaa. Rannalta löytyneet kalikat ovat mahdollisesti olleet saunarakennelmaan tarkoitettuja rakennuspuita, tosin emme löytäneet niistä minkäänlaisia työstöjälkiä. Kivissä on polttojälkiä eli kiuasta on lämmitetty ainakin muutamaan kertaan. Löylyn heittoon tarvittavia välineitä emme löytäneet paikalta, joten sauna on luultavasti todettu toimimattomaksi. Ranta oli kauttaaltaan täynnä vatuloinnin jälkiä. Emme tavanneet kivikautta rantahietikosta.

-------------------------------------------------------
(Tarinassa ei ole mitään todenperää, kuvat ovat oikeasta paikasta, mutta kertomus on täysin fiktiivinen ja toivottavasti myös huomasitte pienen huumorinvivahteen siellä jossain seassa.)


Ensimmäinen ja toivottavasti ei kuitenkaan viimeinen tarina Lieksasta. Onneksi tämä ranta on jäänyt ainoaksi samanlaiseksi esimerkiksi. Muuten on ollut aika hitsin jännää ja kivaa. Änäkäisen ympäristössä ja Rukajärven tiellä olemme viettäneet ehkä pisimmät tovit sotakohteita inventoiden, vaikka lukemattomia muitakin kohteita on tullut nähtyä. Olisi niin paljon kerrottavaa, mutta niin vähän aikaa.

Ingan mukana harjoittelija Juuso