tiistai 13. elokuuta 2013

Hiio-hoi! Veneinventointia ja rankkasadetta

Tänään pääsimme vihdoin vesille tarkastamaan muutamaa kartalla kohteettomina erottuvaa saarta. Päästyämme venevalkamaan satoi jo kaatamalla, mutta sitkeinä sisseinä päätimme sateesta huolimatta hypätä veneeseen ja lähteä kohti ensimmäistä saarta.


All aboard.

Ensimmäinen saari oli nimeltään Kirkkosaari. Saaren nimi herätti jo uteliaisuuden, sillä Suomussalmelta tunnetaan useita Kirkkosaari-nimisiä hautasaaria. Tässä tapauksessa nimi ei kuitenkaan ollut enne, vaan saari osoittautui hyvin kiviseksi ja jyrkkärinteiseksi. Reissu ei tästä huolimatta ollut turha, sillä saarelta löytyi tervahauta (yllätys, yllätys) sekä suuri joukko leimapuita. Leimapuissa oli kahdenlaisia Metsähallituksen leimoja puuhun tehdyissä pilkoissa. Pilkkoja oli vähintään kaksi per puu.


Leimapuu Kirkkosaarella.

Sade teki lähtiessä tepposet ja veneen traileri ei yrityksistä huolimatta noussut omin avuin rannasta. Onneksi paikalle saatiin hälytettyä tarpeeksi vetovoimaa.


Hii-op!

Yritys 2 alkamassa.


Jo lähti nousemaan!

Toinen saarikohteemme Vuokkijärvessä oli mahtava! Paikan nimi oli Komminsärkkä ja se koostui suuremmasta saaresta ja muutamasta pienestä saaresta sen vieressä. Aikoinaan koko alue on ollut yhtä isoa niemeä, mutta veden säännöstelyn alettua niemi on muuttunut useammaksi saareksi. Rantauduimme ensin suuremman saaren eteläpuolella olevaan pikkusaareen ja jo rantaan tullessamme vedessä näkyi paljon valkoisia "hippuja". Nämä hiput osoittautuivat palaneeksi luuksi. Lisäksi rannalta löytyi kvartsi-iskoksia ja palaneita kiviä, jotka ovat merkkejä vanhoista tulisijoista. Ranta saarella oli pahoin syöpynyttä eikä jäljellä olevasta maakaistaleesta löytynyt etsinnästä huolimatta merkkejä ihmistoiminnasta.


Kivikaudella paistaa aina aurinko.

Kuvan vasemmassa reunassa näkyvän korkean rantatörmän alta löytyi kvartsikaavin.

Jatkoimme tästä suuremmalle saarelle, jonka korkeiden veden syövyttämien rantatörmien alta veden rajasta löytyi lisää palanutta luuta, palaneita kiviä, kvartsia, raaka-ainekimpaleita sekä todella upea kvartsikaavin. Kaapimen terässä näkyy nyrhinnän eli retusoinnin jäljet aaltoilevina painaumina. Kaapimia on käytetty nahkojen ja pienten puuesineiden muokkaamisessa.

 
Kaavin ja mittatikun virkaa toimittava muistitikku.

Päivä oli mahtava, vaikka välillä satoi kuin saavista kaatamalla. Saarten inventointi on aina harvinaista herkkua ja tälläkin kertaa inventointi tuotti tulosta. Huomenna palataan takaisin arkeen ja toivottavasti jo kuivuneelle maalle.

- Hanna, Ville, Riikka ja Vaula, Suomussalmi