perjantai 19. heinäkuuta 2013

Rajakiviä

Tämän kesän maastokausi on edennyt nopeasti puoliväliin. Säät ovat olleet niin hyvät ettei toimistopäiviä ole vietetty pakollisia enempää vaan maastossa on oltu lähes joka päivä.

Edellisviikolla olimme kartoittamassa erästä historiallisen ajan asuinpaikkaa Pihtiputaan itäosassa kun saimme puhelun Perälältä, eräältä paikalliselta tietolähteeltä. Hänelle oli joku laittanut tekstiviestin jossa kerrottiin projektistamme ja että Perälän kannattaisi olla meihin yhteydessä. Sovimme puhelimella tapaamisen torstaiksi, ja kun ajoimme pihaan tajusimme että kyseessä on sama henkilö joka oli auttanut Metsähallituksen arkeologeja jo muutama vuosi aikaisemmin Sydänmaan suojelualueen inventoinnin kanssa. Päätimme pian lähteä porukalla maastoon tarkastamaan tiedossa olevia kohteita, tässä tapauksessa erikoisia rajakiviä. Yleensä rajakiviä löytyy runsaasti lähinnä nykyisten rajojen taitepisteistä. Nämä kivet oli kuitenkin pystytetty etäälle nykyisistä rajoista ja lisäksi niitä oli merkillisen paljon pienellä alueella.


Suurin rajakivi ihmettelijöineen.


Tavallisesti rajan kulku merkataan kivillä taitetpisteestä taitepisteeseen. Tässä tapauksessa kuitenkin kiviä oli parin sadan metrin matkalla yhdeksän ja ne muodostivat kaaren tai epäsäännöllisen ympyrän. Kohteet sisälsivät kivipaaden jossa oli kolminumeroinen kaiverrus, sekä yleensä neljä noin 1,5 x 1,5m nelikulmion muotoon aseteltua nurkkakiveä. Kivien tarkempi funktio ja ajoitus jäi epäselväksi mutta tärkeintä on että ne ovat nyt dokumentoitu ja merkitty Metsätalouden tietojärjestelmiin jotta ne eivät vahingossa vaurioidu esimerkiksi metsänhoitotöissä.


Eräs rajakivistä. Keskellä paasi jossa numerokaiverrus, ympärillä neljä nurkkakiveä.

Kivet mitattiin, kuvattiin ja niiden sijainti merkittiin ylös. Tämän jälkeen kohteet jätettiin rauhaan odottamaan seuraavia tutkijoita ja lähdettiin kulkemaan kohti seuraavia kartoitettavia alueita.

-Ville ja Mitja, Karstula