perjantai 26. heinäkuuta 2013

Piikkilankaa Seipäjärvellä

Sodankylän alueella oli jatkosodan aikana useampia saksalaisia sotavankileirejä. Arkistolähteiden mukaan Etelä-Sodankylässä sijaitsevan Seipäjärventien varrella niitä on ollut kolme. Ainakin yhdessä näistä oli vielä kiinteitä jäännöksiä, jotka pystyimme kartoittamaan.
Kohde on Myllyvaaran sotavankileiri, yksi Sallan Kuolajärvellä sijainneen Stalag 309:n alaisuuteen kuuluneista leireistä. Leirillä vankeina olleita neuvostosotilaita käytettiin enimmäkseen metsätöissä, ja paikallisen informantin mukaan leiri oli käytössä useamman vuoden. Elämä vankina oli kovaa. Leirille on arkistolähteiden mukaan haudattu 154 vankia.
Piikkilankaa

Aluksi paikan päällä katsottuna leiristä oli jäljellä vain ruostuneita tölkkejä, epämääräisiä kuoppia ja irrallista piikkilankaa. Kuitenkin tarkemman tarkastelun myötä alueen rakenne alkoi hahmottua. Kuoppien ja ojamaisten kaivantojen lisäksi alueelta oli hahmotettavissa ainakin yksi suorakaiteenmuotoinen mahdollinen rakennuksen pohja ja tynnyristä tehtyjä kamiinoita, joista yksi vaikutti olevan vielä alkuperäisellä paikallaan. Sammaleen alta törrötti ruostunutta piikkilankaa, jonka havaittiin muodostavan noin 50 x 45 metriä kokoisen neliskulmaisen aidatun alueen.

Tynnyristä tehty kamiina

Vankileiristä on enimmäkseen jäljellä pitkiä kaivantoja, kuoppia
ja säilyketölkkejä, joita on kerätty tämänkin kuopan pohjalle.

Kaikki löydöt eivät kuitenkaan ole yhtä synkkiä:
Korpikiitäjäinen, Carabus glabratus:

- Aki ja Siiri, Sodankylä