keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Tervahautojen monikäyttö

Tervahaudat kiinnostavat meitä arkeologeja tietenkin kulttuuriperintökohteina. Olihan vielä 150 vuotta sitten tervateollisuuden merkitys sama kuin paperiteollisuudella nykyään (tai ainakin 15 vuotta sitten).

Tervahauta

Tervahaudat kiinnostavat myös monia muitakin tahoja. Muodostaahan tervahaudan kova pohja mainion katon pesäluolille: hyvin yleisesti kettu on kaivanut pesäluolan joko haudan reunasta tai tervan valuma-aukosta käsin. Eksoottisiakin käyttäjiä on viime aikoina havaittu: Pienen lammen rannasta johti matala käytävä tervahaudan alle. Jäljet mudassa osoittivat, että viimeinen kävijä oli majava. Tietävästi majavat eivät rakenna pesäluolia maan alle. Mahdollisesti se meni haudan alle murehtimaan pahaa maailmaa, kun sen rakentama pato lammen toisella puolella oli aiemmin purettu metsänhoidollisista syistä.


Tuoreessa tapauksessa löytyy hiekkakuopan reunassa 40 cm:n kokoinen aukko. Alla olevassa hiekkakasassa oli yli puoli kuutiometriä tavaraa. Ympärillä olleet runsaat ihmiskäden kokoiset tassunjäljet viittaavat erääseen keskikokoiseen nisäkkääseen.


Myös kuoppakin kelpaa. Jos tervahaudan päällä kasvaa heinää, voi melkoisella varmuudella tavoittaa hirven makuusijan.

 
 Toki ihminenkin osaa olla kekseliäs.


Hans-Peter  - Haapajärvi