keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Taatsin seita Kittilässä paljastaa salojaan

Joskus planeetat, tuulen suunta tai auringonpilkut, ovat kaikki juuri oikeassa asennossa ja tavallisesta tarkastuskäynnistä alkaa tapahtumien ketju, joka johtaa poikkeukselliseen lopputulokseen. Näin kävi Kittilän Taatsin seitaa tarkastettaessa.

Taatsin seidasta ja sitä palvoneista ihmisistä tiedetään suhteellisen vähän. Seidan juurella on tehty arkeologinen kaivaus, jossa löytyneet luut on ajoitettu 80 - 900 vuotta vanhoiksi. Seitaa on palvottu nykypäivään saakka, sillä ihmiset jättävät paikalle yhä uhrilahjoja.

Taatsin kivinen seita seisoo järkähtämättömänä muinaisten pyytäjien nautintamaiden keskellä.

Inventoinnissa kuva Taatsin seidasta ja siihen uskoneista ihmisistä sai uuden käänteen. Seidan liepeiltä löytyi useita kodan keskusliesiä eli liesilatomuksia, jotka pystytään ajoittamaan aikaan 600 - 1600 jKr. Lisäksi, kuten torikauppiaat usein toteavat, ei siinä kaikki, vaan latomusten lähistöltä löytyi myös kivikautisia asuinpaikkoja sekä todella hieno yli 50 kuoppaa käsittävä pyyntikuoppajärjestelmä!

Yksi lähistöltä löytyneistä pyyntikuopista. Pyyntikuoppajärjestelmä on yksi Suomen suurimmista.

Nämä uudet löydöt valottavat Taatsin seidan historiaa aivan uudella tavalla. Pyyntikuopat ja asuinpaikat kuvastavat seitaan uskoneiden yhteisöjen arkista aherrusta ja elintapoja, joihin nykyihmisellä ilman arkeologian apua ei olisi pääsyä. Kenties kyseessä ei sittenkään ollut planeetat, tuuli tai auringonpilkut, vaan Taatsin seita oli vihdoin valmis paljastamaan salojaan sitä kuuntelevalle.

- Taisto, Kittilä