perjantai 14. kesäkuuta 2013

SD Card Error


Dokumentointivälineet ovat tärkeä osa kulttuuriperintöinventointeja. Käytännössä maastossa käytämme kameraa ja GPS-paikantimella varustettua maastotietokonetta. Molemmat ovat todella käteviä laitteita ja mahdollistavat nopean ja tarkan työnteon. Haittapuolena ovat sitten digitaalisuuteen liittyvät ongelmat. Esimerkiksi laitteiden akuista täytyy huolehtia ja niitä täytyykin ladata käytännössä päivittäin. Toinen huolehdittava asia on laitteiden yleinen toiminta. Kynä ja paperi toimivat dokumentointivälineenä aina, mutta jos maastokoneen Windows alkaa valittaa jonkun ohjelman ajurista tai virheellisesti määritellystä projektiosta, voi ongelman ratkaisemiseen kulua pahimmillaan koko päivä.

Lisäksi riskinä on yksinkertaisesti laitteen rikkoutuminen. Projektin ollessa nyt käynnissä kolmatta vuotta (+ pilottivuosi) ovat kamerat esimerkiksi nähneet todella paljon käyttöä. Keskiviikkona iltapäivällä viimeisellä kohteella Karstulan ryhmän kamera heitti kesken kuvauksen ruudulle virheilmoituksen eikä enää suostunut toimimaan. Tarkastelun jälkeen selvisi että muistikortti ei toimi enää kamerassa tai muissakaan laitteissa. Paikallisesta valokuvausliikkeestä löytyi kuitenkin uusi muistikortti ja vanha lähti samalla huoltoon.

Kamera ei kuitenkaan ole useissa tapauksissa se tärkein dokumentointiväline. Metsissä sijaitsevista kohteista näkyy valokuvissa yleensä käytännössä...metsää. Sanallinen kuvailu, mitat ja tarkat sijaintitiedot ovatkin yleensä tärkeämpiä kuin epämääräinen kuva puskasta jossa saattaa sijaita joko kiviröykkiö, tervahauta tai rakennuksen sammalpeitteinen kulma.


Tämä puska sisältää Pökön metsätyökämpän kellarinjäänteen Pihtiputaalla.


Hoikanlammen rannalla Kivijärvellä sijaitseva vähintäänkin 1800-luvulta peräisin oleva eräasumuksen pohja. Kuvassa havaittavissa on käytännössä enää sammalen peittämä kiuasröykkiö.

Tervahaudat ovat yleensä kaikkein vaikeimpia mahduttaa kuvaan. Haudan pohjalla arkeologi ottamassa GPS-pistettä.

-Ville ja Mitja, Karstula