perjantai 28. kesäkuuta 2013

Patikointia ja mystisiä kivirakennelmia Oratunturilla

Tällä kertaa Sodankylän alueella oli vuorossa Oratunturi, jossa tiedettiin olevan maanmittauksessa käytetty kolmiomittaustorni sekä mahdollinen rajakivi, jonka päälle on myöhemmin rakennettu kolmiomittausrakennelma.  Autolla pääsi linnuntietä mitattuna noin kolmen kilometrin päähän kohteesta. Jotta saavuttaisi tunturin laen, oli kierrettävä idyllinen Tunturilampi, kavuttava itäisen Pikkulaen päälle ja jatkettava matkaa huippuja pitkin. Vaellettavaa matkaa kertyi noin 20 kilometriä edestakaisin.
Rauhallinen Tunturilampi, jonka takana Oratunturin huippuja.

Kapuaminen Pikkulaelle vaati voimia. Rinne muodostui enimmäkseen kivirakasta, joskin välissä oli myös tiheämpää metsää. Kuitenkin tunnin kiipeämisen ja kivillä tasapainoilun jälkeen paljastui näkymä tunturin laelta. Huippuja pitkin oli suhteellisen helppo liikkua. Jatkuva auringonpaiste vaati helteellä oman osansa. Kolmen laen välissä oli metsäiset notkelmat, joissa sai nauttia heikon varjon lisäksi sääskistä, paarmoista sekä mäkäräisistä. Myös alueella pesivät linnut huutelivat närkästyneenä perään.
Huipulle päästyä löytyi sekä kolmiomittaustorni että kivilatomus. Torni on aikojen saatossa luhistunut, mutta latomus on vielä hyvässä kunnossa. Latomuksen keskellä oli riu'un tynkä, joka voi olla kolmiomittaukseen tarkoitetun tähystysmerkin jäännös.  Alueella oli useampia kiviröykkiöitä, joita ohikulkeneet matkalaiset ovat kasanneet muistoksi käynneistään.  Erikoisemmilta vaikuttivat pystyyn tuetut 1–1,5 m korkeat pitkulaiset kivet, joita löytyi useampia. Nämäkin voivat merkata jotain unohdettua rajaa. Vai liittyvätkö nekin kolmiomittaukseen?
Korkeimman huipun laella seissyt torni oli tehnyt kaikkensa.
Kivilatomus.

Tuntemattomia pystykiviä.

Matkaa päätettiin jatkaa vielä läntisimmän huipun laelle, josta löytyi hieman huterammin kasattu kiviröykkiö. Kasvillisuus tunturin laella oli erittäin niukkaa, joten kivirakennelmien ikää on hankala arvioida. Ehkä toinen rajamerkki, ehkä turistien kasaama kivikasa?

Näiden huippujen osalta tunturi oli nyt kartoitettu. Enää jäljellä oli vain kotimatka.

Myöhemmin asiaan perehdyttyä löytyi tieto Suomen polaariretkikuntaan kuuluneen geofyysikko Selim Lemströmin tutkimuksista 1880-luvulla. Lemström teki tutkimuksia Sodankylän alueella, ja hän oli rakentanut revontulikokeita varten kuparijohdinsilmukan Oratunturin laelle. Olisiko osa kummallisista kivirakennelmista jäännöksiä Lemströmin tutkimuksista?

- Aki, Sodankylä