torstai 16. toukokuuta 2013

Muinaista majavaa ja viimeisiä toimistotöitä

Mitä yhteistä on kevätlaitumille pääsevillä lehmillä ja arkeologeilla? Vastaus: kummatkin hyppivät innosta piukeina päästessään pitkän talven jälkeen ulos.

Kenttäkausi on aivan nurkan takana ja toimistotöille saa kohta jättää neljän kuukauden mittaiset hyvästit. Suomen historian suurin inventointiprojekti starttaa jälleen etsimään ja kartoittamaan valtion talousmetsistä löytyvää historiaa. Kymmenen tiimiä pakkaa parhaillaan kuumeisesti tavaroita ja lähtee ajamaan kohti inventointialueitaan. Muistilista tavaroista on pitkä ja mukaan täytyy ehdottomasti muistaa ottaa ainakin hyttyskarkote, aurinkorasva ja monta kiloa pitkää pinnaa.

Tavaroiden kasaaminen ja muistilistojen teko keskeytyy, kun sähköpostiin tulee viesti ajoituslaboratoriosta. Viime kesänä löydetyistä luista tehdyt ajoitustulokset ovat saapuneet ja ne ovat hienoja! Luut kertovat Taivalkosken asuinpaikalla padassa porisseen majavan n. 9 500 vuotta sitten ja Rovaniemellä on maistunut hirvi n. 9 300 vuotta sitten. Millaistahan elämä on tuohon aikaan ollut? Mille ympäröivä luonto on näyttänyt?

Rovaniemen asuinpaikka, jolla on asuttu n. 9 300 vuotta sitten. 
Rovaniemen asuinpaikalta löydetty n. 9 300 vuotta vanha hirven etujalan luun kappale.
Taivalkosken asuinpaikalta löydettyjä n. 9 500 vuotta vanhoja majavan luita.
Ajatus karkaa kymmenen tuhannen vuoden päähän, mutta palautuu nopeasti nykyaikaan, kun vilkaisee pöydällä olevaa viime kesän inventointien raporttipinoa. Se pitää vielä ehtiä viedä arkistoon, maastolaitteet ja -välineet on pakattava sekä aineisto koottava. Ja hyttyskarkote ja aurinkorasva on muistettava ottaa mukaan! Nyt pakkaamaan, nähdään maastossa!- Hanna